maanantai 26. kesäkuuta 2017

Sijoitusten lasku

Miten sijoittaminen vaikuttaa yöuniin?

Nyt on menossa vauhdikas nousukausi ainakin jos seuraa pörssikursseja. Jos kurssit romahtavat, meneekö sinulta yöunet? Paljonko kurssit saa tippua, että paniikki alkaa tulla uniin? 20%? 50%? Isolla työllä säästämäsi ja sijoittamasi 100000 euroa on sulanut 80000 euroon.

Minulla on varallisuus asunnoissa. Aivan samalla tavalla voi asuntosijoitusvarallisuus laskea, jopa aika nopealla aikataululla. Tarvitaan esim. poliittinen päätös (asumistukijärjestelmä poistetaan? Pankkien lainajärjestelmään uusi lainsäädäntökiristys?). En usko, että asuntoihin tulee ihan yhdessä yössä romahdusta, mutta jos alkava alamäki jo näkyisi, niin osaisikohan sitä kuitenkaan silloin myydä.

Minulla on nyt omaapääomaa 585000 euroa (varallisuus 5/2017 löytyy täältä). Saan sille esim 10 % tuoton. Tuottoprosenttiani ole pyrkinyt haarukoimaan esim tässä tekstissä 'taloudellisen riippumattomuuden tunnusluvut, käytäntö'. Olen päätynyt siihen, että koen, että 10 % tuotto omallepääomalle on ihan realistinen, koska käytän velkavipua (nykyinen velkavipuni on pieni 30 % velkavipu). Saan siis nykyään pääomalle tuottoa 58500 e vuodessa (4875 e /kk). Jossain välissä minulle riitti elämiseen jopa 900 euroa per kuukausi, sitten kulutus nousi noin 1300 euroon per kk. Nykyisin uskon että elämiseen menee 2100 euroa kuukaudessa. Tuolla ainakin uskon, että pärjään.

Jos oletetaan, että tarvitsen jatkossakin tuon 2100 euroa kuukaudessa eli 25200 euroa vuodessa elämiseen, paljonko pääomani saa laskea että yhtälö vielä toimii? Lisä oletuksena voitaisi tehdä, että markkinat olisivat kuohunnassa niin että saisin pääomalle tuottoa vain 6 % verran. Tällä yhtälöön tulisi minulla olla pääomaa 420000 euroa niin pääomani voisi vielä elättää minut (100 % x 25200 e / 6%). Eli pääomani voisi laskea 165000 euroa eli 28 % (165000/585000).

Toisaalta jos saisinkin tuolloin 10 % tuoton niin pääomavaade olisi 252000 euroa.

En usko että menettäisin yöunia, vaikka asuntovarallisuuteni laskisi 28 %. Vaikka olisihan se toki kurjaa (mutta silloin olisi kyllä myös ostonpaikkoja?). Mutta käytännössä se tarkoittaisi sitä, että minulla ei jäisi elämisen jälkeen mitään sijoitettavaa eli söisin kaiken pääoman tuoton. Nykyään pyrin saamaan noin 2500 euroa kk säästöön ja täten siis uusiin sijoituksiin.

Miten paljon sijoitukset saisivat laskea, että lasku näkyisi sinun yöunissasi?


*Maksuton asiakkuus vain klikin päässä

*Avaa maksuton sijoitussalkku

5 kommenttia :

 1. Hyvä kysymys. Helppo valehdella itselle, että ei se vaikuttaisi kun tietäisi, että kyllä ne sijoitukset taas nousevat. Tilanne voi kumminkin olla eri jos se tulee eteen. Luulen, että alkaisin hermoilla jos sijoittamieni rahojen arvo laskisi 30%, eli tämän hetkisen markkinan hinnasta noin 40%.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista. Niin minäkin uskon että jopa pieni sijoitusten lasku ärsyttää (ja sen sijaan sama nousu ei ehkä tunnu niin voimakkaasti ilona). Ja silti varallisuuden lasku on todella realistista.

  VastaaPoista
 3. Varmasti 10-20 % lasku aiheuttaisi vähintään lievää hikoilua mutta tuskin vielä yöunien menetystä. Ostopaikkojahan ne vain olisivat ;)

  Mutta sitten jos pankki ryhtyisi vaatimaan lisävakuuksia lainoille.. se olisi tenkkapoon paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Itse mietin nyt myös, että lasku olisi lisäoston paikka, mutta silloin voi olla että kukaan (minä mukaan lukien) ei uskalla ostaa kun likvidiä pitää olla juurikin esim vakuuksiin. Ei varallisuuden laskuun voi varmaan edes varautua, jos varautuu niin kuitenkaan ajoitus ei onnistu ja jää paitsi arvonnoususta. Ja sekin harmittaa, kun ainakaan minä en osaa oikein nousta liikkuvan junan kyytiin eli ostaa esim nouseviin kursseihin.

   Poista
 4. Jos ei ole ennen kokenut 50% rytinää on ihan järkevää epäillä omaa kykyä rationaaliseen toimintaan tuollaisessa tilanteessa. Pahasti pelkään että tuota kohti ollaan menossa. Se on ostopaikka muutamien vuosien päästä, mutta vaatii helposti kokemusta vastaavista, että pystyy toimimaan järkevästi. Pahinta voi olla juuri se että vitkastelee myynnin kanssa jos se käy mielessä. Lopulta sitten myy juuri kun pitäisi ostaa.

  VastaaPoista