keskiviikko 2. tammikuuta 2019

Vuosi 2018 numeroina, hurja vuosi!Vuosi 2018 talousluvut on nyt valmiina paketissa. Luvut ovat edessäni. Hurjat! Kaaviossa vuosi ei näytä vielä hurjalta, mutta lukuina kyllä huimaa!

Minä olen helpottanut sijoitusvarallisuuteni seurantaa, niin että lasken omana vuoden aikaisena säästönä, oman pääoman kasvua. Minä säästän kaiken ylimääräisen ja sijoitan säästön. Näin säätö on lopulta sijoitusvarallisuuden omaa pääomaa. Yksinkertaista. Yritän kasvattaa omaa pääomaa mahdollisimman paljon.

Kesän lopulla mietin vlogissa omia tavoitteita. Mikä voisi olla minulle sopiva tavoite kasvattaa omaa pääomaa? Hoksaan itsekin vlogin loppupuolella, että tavoitteeni ovat olleet ihan väärät ja aivan liian surkeat (Tavoitteeni olkoon yli 70000 euron oman pääoman kasvu). Halusin enemmän. Ajattelin, että haluan oman pääoman kasvua vuodessa 100.000 euroa tai jopa 25 % enemmän kuin vuonna 2017 (25 % enemmän on n. 120.000 euroa). Tavoitteeni kasvoivat hurjiksi.

Sitten tajusin, että en halua antaa aikaa lapsiperhearjesta pois. 25 % kasvu vuoden 2017 omaan pääomaan olisi tarkoittanut, että nykyinen budjetoitu `työaika` 1h per arkipäivä, ei olisi ehkä riittänyt. Rentouduin perusarkeen. Taloudellinen riippumattomuuteni mahdollisti minulle valinnan: voin budjetoida lisäaikaa tai voin olla budjetoimatta. Taloudellisesti minulla ei ollut tarvetta lisäaikabudjetointiin (eli taloudellisesti parempaan tulokseen). Kyseessä oli vaan halu saavuttaa parempi tavoite. Rakastan haastaa itseäni ja haluan saavuttaa mielelläni parempia tuloksia. Mutta tällöin loppukesästä tajusin jälleen kerran, mikä on vielä tärkeämpää kuin hurjempi taloudellinen tavoite.

Ennen joulua mietin (ilman tilien katsontaa), että voisin saada omaa pääomaa kasvamaan sen 100.000 euroa. Heti tekstiä kirjoittaessa kuitenkin muistin isoja tulevia maksuja ja pienensin pika-arviota jo tekstissä 94.000 euroon.

No miten sitten kävi?

Kokonaisvarallisuuteni on 1.187.474 euroa (+ 189.474 e vertailulukuun 12/2017), josta velkaa on - 454.020 euroa (- 84.885 e vertailulukuun 12/2017) ja omaa pääomaa on 733.204 euroa (+ 104.589 e vertailulukuun 12/2017).

Oma pääomani on kasvanut vuodessa 104.589 euroa. Tein laskelmaan jopa pikatarkastuksen, kun luku on niin hurja (silti laskelmassa voi olla virhe, mutta vaikka olisikin niin tuolla mittakaavalla ei haittaa). Tuolla luvulla olisin keskiarvona saanut varallisuutta kasvatettua 8.715 euroa kuukaudessa. Ihan huikea suoritus minulta.

Vuoden aikana tein ostoksia esim. asuntomassaan + 154.000, josta velkaa oli -107.800 euroa. Osakeostot tein ilman velkaa. Vuoden aikana velkaannuin kokonaisuudessaan lisää 84.885 euroa, koska lyhensin velkoja 22.915 eurolla. Velkavipuni on yllättävän pieni (velkavipu 38 %). Pelkäsin, että se tuolla lisävelalla se kohoaisi suuremmaksikin. Rajani velkavivussa on ollut 40 % sekä maksimissaan 400.000 euroa. Nyt ylitin kyllä euromääräisen rajan 54.020 eurolla. Olen silti tyytyväinen.

Joitain pieniä tarkennuksia sijoitusvarallisuus lukuun kuuluu. Asuntojen arvot ovat samat kuin viime vuonna. Oikeasti kolmeen asuntoon on tullut luokkaa 1200 euroa yhtiölainaa, mutta sitä en ole huomioinnut velassa, enkä asuntojen arvossa. Lisäksi olen arvottanut 2017 ostamani asuntovarallisuuden ostohintaan. Osakkeiden arvon lasken päivänhintaan. Osakkeiden arvo on laskenut vuoden aikana -1397 euroa. Tämä osakkeiden arvonmuutos sisältyy siis tuohon varallisuuteen.

Päässäni alkaa kasautua suuremmat suunnitelmat vuodelle 2019. Tavoitteet 2019 teen kyllä seuraavaksi (taitavat olla jo valmiina päässäni). Lisäksi halaun verrata myös muiden (kuin talous) 2018 vuoden tavoitteiden onnistumista.

Kaiken kaikkiaan vuosi 2018 oli luksushyvä. Elämä oli ihanaa. Leppoisaa. Ja ajan käytin juuri niin kuin halusin. Joulun seudun jälkeen mieli on stressitön ja mukava. Minulla on ihan luksus ihana perhe. Arkeni on ihanaa. Minulla on luksus kivaa. Minulla on maailman paras elämä (varmaan jokainen ajattelee näin, mutta minä kyllä oikeasti en vaihtaisi yhtään palaa pois). Kiitollinen, kyllä!


Hyvää Uutta Vuotta!

*Sijoita itseesi Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus. Nordnetistä saat työkalut ja inspiraatiota, joiden avulla säästöilläsi on enemmän mahdollisuuksia kasvaa. Avaa tili jo tänään. Se on helppoa eikä maksa mitään. *

12 kommenttia :

 1. Hei! Ihan mahtavat luvut! Olisi mielenkiintoista kuulla, miten tuon tunnin arkena ihan konkreettisesti käytät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Yritän laskea tuohon tuntiin omasta mielestä `oikean työn`. Luen talouskirjoja paljon ja ne ovat harrastuksia, ei työtä. Lisäksi asuntojen myyntien seuraaminen ja osakekurssien seuraaminenkin menee harratuksen piikkiin. Blogi menee harrastuksiin. Noista harrastuksista saan kyllä sitten inspiraation, mitä `oikeaa työtä` kannataa tehdä (mikä asunto- tai osakeostos voisi olla hyvä). Harratukset ovat ihania, talous harrastuksena on vielä kannattava!

   Poista
 2. Aikamoinen vuosi takana. Luvut kuulostaa ihan hurjilta, mutta en epäile niitä hetkeäkään.

  Menestystä myös tälle vuodelle 2019!

  VastaaPoista
 3. "Minulla on maailman paras elämä (varmaan jokainen ajattelee näin, mutta minä kyllä oikeasti en vaihtaisi yhtään palaa pois). Kiitollinen, kyllä!"

  Vau, olet kyllä rohkea suomalainen sanoessasi näin! Enemmän kun valloilla meillä on käsitys, että se jolla onni on se onnen kätkeköön.

  Uteliaisuuttani kysyn, miten itse asian ajattelet, että mikä voi sinulla "enää" mennä pieleen taloudellisesti? Mikä voisi olla sellainen asia / asiat, joka keikauttaisi talouttasi merkittävästi koska tilanteesi näyttää todella vahvalta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talous on osa elämää. Tulevaisuuden talouden suhteen olen tosi positiivinen (vaikka varallisuuteni puolittuisi niin eläisin silti ihan hyvin pääoman tuotollakin).

   Poista
 4. Olen maininnut tän kerran ennenkin, mutta sanonpa uudestaan; luen nää sun lukusi usein niin, että kuvittelen, että niissä ois yks nolla vähemmän, jolloin pystyn hahmottamaan niiden väliset suhteet paremmin, todellisuudessa kun luvut on niin sairaan isoja, että vaikea hahmottaa! :D

  Älyttömän upeeta kehitystä siis taas, onnittelut!

  Ja toivotan sulle tällekin vuodelle yhtä ihanaa elämää! :)

  VastaaPoista
 5. Nämä luvut alkavat olla sellaisia, että melkein pistää epäilemään onko tämä koko blogi vain suuri huijaus ;)

  Et ole ilmeisesti missään vaiheessa kirjoittanut mistä tulosi oikeasti tulevat. Perheesi menojen kirjoitit olevan noin 3000 euroa per kk, eli 36 000 euroa vuodessa. Tuohon kun lisää oman pääoman kasvun, niin nettotulosi ovat noin 140 000 euroa vuodessa. Siihen vielä verot päälle. Saa olla aika erinomaiset sijoitusasunnot, että niistä saa keskimäärin 14 % tuottoa nettona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tunne tilannetta, mutta eikös 5 lapsen yksinhuoltajaperheen pelkät lapsilisät ole jotain 800 euron luokkaa..? Ja mahdollisesti jotain muita tukia? Ja vaikuttaako laskelmissa oman asunnon lainan lyhennys omaisuutta kartuttavasti vai onko se vuokrattu yhtiöltä, onhan näitä mahdollisuuksia. Minusta bloggari on kyllä rohkeasti tullut ulos kasvoillaan näinkin avoimesti. Itse en uskaltaisi. Joskus mietinkin, että miten lähipiiri ja tutut suhtautuvat, kun kuulevat näistä luvuista. Onhan tämä niin kateellisten ihmisten maa.

   Poista
 6. Aivan mahtavaa! Olet tehnyt kuitenkin paljon aivotyötä päästäksesi näin pitkälle. Nyt nautit saavutuksistasi ja Kiitos kun inspiroit ja rohkaiset perässä kulkevia ! Onnellista Uutta Vuotta :)

  VastaaPoista