maanantai 10. joulukuuta 2018

Miltä näyttää vuosi 2018 taloudellisesti?


Teen vuoden vaihteen jälkeen tarkan laskeman, paljonko olen saanut kasvatettua omaa pääomaa vuoden aikana, mutta ajattelin kirjata jo nyt pikamietteitä tästä vuodesta.

Minä siis säästän kaiken ylimääräisen. Säästöllä maksan velkoja pois (jolloin oma pääomani sijoituksissa kasvaa) tai ostan uutta sijoitusvarallisuutta. Säästöllä pyrin kasvattamaan omaa pääomaa. Minä en säästä esim. lomamatkaan tai autoon. Sellaisen kuluerän pyrin ottamaan huomioon jo budjetointivaiheessa (Vaikka esim. tuo autonvaihto aiheuttaa harmaita hiuksia.)

Minulla on sellainen olo, että vuosi 2018 on ollut hyvä vuosi kasvattaa omaa pääomaa.

Minulla löytyy tavoitteena 2500 e kk säästöön, jolloin olisin kasvattanut omaa pääomaa 30.000 euroa vuodessa. Kyseenalaistin oman hitaan säästötavoitteen aivan liian pienenä tällä tekstillä (tai tekstin vlogilla). Tajusin että tavoite on liian nössö. Mietin josko laittaisin vuoden 2018 tavoitteeksi oman pääoman kasvua 100.000 euroa. Olisko se liian kova tavoite?

Vlogin jälkeen mietin, että yrittäisinkö ottaa oman pääoman kasvatuksessa kovan loppukirin/kasvuspurtin vuoden loppuun asti. Sitten tulin järkiini ja päätin että menen tällä aikapanoksella vuoden loppuun (1 h töitä per arkipäivä).

Minulla on osakkeissa vaan alle 25.000 euron salkku ja se on miinukselle 740 e. Eli arvonmuutokset lienevät pieniä.

Lopputulos voi silti olla hämmentävä. Olen nyt päässäni miettinyt, paljonko oma pääoma voisi olla kasvanut ja tulisi kasvamaan vielä nämä viimeiset vuoden viikot. Aloin kääntyä siihen, että tästä vuodesta saattaa sittenkin tulla minun paras vuosi.  Mutta sitten muistin, että minulla on tietty veromaksu noin 6.000 euroa eli se sattaa tiputtaa tuloksen omalla painollaan alle 100.000 euron haamurajan.


Toivon silti. että saavutus olisi jopa nipin napin yli 94.000 euroa (100.000-6000 veromaksu) oman pääoman kasvua vuonna 2018. Se on siinä ja siinä. Kivaa kun tulee vuoden vaihde ja saan laskea tarkan luvun.


*Kokeile säästölaskuria Sijoittamalla voit vaurastua nopeammin kuin uskoitkaan. Säästä kuukausittain tai jätä kertasumma kasvamaan. Katso säästölaskurimme avulla, kuinka nopeasti se voi sujua.

9 kommenttia :

 1. Ihan mahtavaa. Olen kyllä huikean vakuuttunut sinun juttuja luettuasi. Vitja pitäisi melkein tämän inspiroimana jo nostaa meidän säästötavoitteita, mutta kun muksut on pieniä, on vain mahtavaa viettää niiden kanssa suurin osa viikkoa ja pitää ne kotona. Onneksi tämä ei ole meilläkään estänyt merkittävää säästämistä.

  Highly impressive!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tämä on siis vaan päänsisäinen arvio. Eli lopputuloksen tiedän vasta kun vuosi vaihtuu. Eli voi olla että on liian positiivinenkin arvio. Mutta vaikka jäisin tuosta niin sen jo tiedän että ihan hyvä vuosi tämä on ollut taloudellisesti.

   Poista
 2. Huh huh, kovia summia. Inspiroivaa tosin. Ehkä sitä itsekkin vielä joskus pääsee vastaaviin summiin. Toistaiseksi joudun kuitenkin tyytymään 1000 euron säästöön kuukaudessa. saa nähdä tuleeko edes 12 000€ vuosituottoa jos pörssin alamäki syvenee. Mutta ei se mitään, kohti vauraampaa huomista!

  VastaaPoista
 3. Tutkin näitä laskelmiasi varallisuuden kanssa. Sinullahan on suurin osa varallisuudesta kinnteistöissä tai huoneistoissa. Asuntojen hinnoista päätellen ne ovat pienissä kaupungeissa. Nythän asuntojen lasku on jo alkanut myös pääkaupunkiseudulla ja ennen kaikkea lasku on jo jatkunut pitkään pienissä kaupungeissa. Suomessahan ei ole kuin muutama kaupunki, joissa väestö kasvaa. Lopuissa 95% väestö määrä alenee. Kysymykseni kuuluu, miten voit kirjata asuntosijoituksillesi arvon nousua. Millä perusteella teet sen. Ymmärrän kyllä, että jos olet ostanut asunnon halvalla, niin kassavirta on positiivinen ja OPO voi olla hyvä, mutta epäilen, että arvonnousu on negatiivinen muuttotappiopaikkakunnilla. Voitko avata tätä. Muuten kyllä sivustosi on mielenkiintoinen ja hyvin toteutettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Asuntoihin en siis kirjaa arvonnousua. Minulla ei ole siihen mitään tarvetta. Arvonnousun tiedän vasta myyntitilanteessa (silloin sen toki tulee näkyviin). Itse en laske asuntohin arvonnousua, koska en näe siitä mitään hyötyä itselleni, enkä ihan ymmärrä jos asuntosijoittaja esim laittaa vuodessa asuntoon tietyn prosetentuaalisen arvonnousun (no ehkä hki voi esim laittaa 10 vuoden välein arvonnousun laskelmiin näkyviin, koska muuten varallisuus näyttää `väärää-liian alhaista lukua`, mutta noin yleensä). Toki silloin arvo nousee jos asuntoa esim remontoidaan. Minä teen laskemia vain itselleni, enkä olen nähnyt asunnon arvonnousun kirjaamista mitenkään relevanttina tietona (vaikka yhdesti taisin kyllä kirjata yhtä asunnon arvoa remontissa alaspäin).

   Poista
  2. Tämä oli juuri se syy, miksi sinun blogisi avasin taas. Itsehän loin aivan samanmoisen graafin itselleni seurattavaksi kuin mitä sinun etusivullasi. Tein kuitenkin sen virheen, että yhtä suurta kauppaa varten pyysin välittäjältäni uudet arviot ja kirjasin nämä myös omiin laskelmiini. Nyt näistä (turhankin optimistisista) arvioista on vaikea luopua, kun nettovarallisuuteni tippuisi.
   Oletko sinä siis pitänyt täsmälleen hankintahinnat omissa laskelmissasi?

   Poista
 4. Osaisitko antaa vinkkiä mihin kannattaa säästää, jos ei ole velkoja lyhennettävänä? Normaalille säästötilille? Kerään nyt alkuun puskurirahastoa, 500-1000e kuussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vinkkejä en kenellekään anna. Pidän blogia ihan omaksi iloksi. Mutta jos itse nyt aloittaisin ja summat olisivat pieniä ja kun vuodenvaihdekin lähestyy. Niin itse laittaisin ennen vuodenvaihdetta (viim 31.12) mahdollisimman moneen osuusmaksulle korkoa maksavaan osuuskauppaan 100 euroa sisälle. Sielä tulisi ainakin jotain tuottoa (normaalisäästötileiltä ei oikein tuottoa saa). Toki tuokin ohje on jo vähän aikaansa jäljessä, mutta se on aloittelijalle helppo (ja esim lapselle jopa veroton). Kirjoitin siitä ainakin alla olevassa viestissä:

   https://puolimiljoonaapaaomaa.blogspot.com/2018/07/aloittelijalle-sijoitusvinkki-lapselle.html

   Poista
 5. Tavoitteiden - taloudellisten tai muiden - tulee mielestäni ehdottomasti olla haastavia, mutta kovalla työllä saavutettavia. Itse olen asettanut tavoitteeksi 100.000 eur sijoitusvarallisuuden kolmessa vuodessa. Jostain syystä en ollutkaan laittanut blogiasia blogiluettelooni, asia korjattu. Menestyksekästä vuotta!

  VastaaPoista